Φαγητό Vs Διάθεση: σημειώσατε 1
Κατά πόσο το φαγητό επηρεάζει τη διάθεσή μας ή η διάθεσή μας το φαγητό που θα καταναλώσουμε;
Όλοι μας έχουμε βρει κατά καιρούς παρηγοριά τρώγοντας μια ολόκληρη πίτσα ή ένα τεράστιο μπώλ με παγωτό σε δύσκολες καταστάσεις άγχους, συναισθηματικής αστάθειας και απογοήτευσης. Ωστόσοι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει για ποιο λόγο καταφεύγουμε σε φαγητά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, όταν δεν αισθανόμαστε καλά και κατά πόσο αυτές οι τροφές επηρεάζουν τα συναισθήματά μας.
Σίγουρα η η γεύση και οι ευχάριστες αναμνήσεις με τις οποίες έχουμε συνδέσει ‘παχυντικά’ φαγητά και γλυκά σε κυριακάτικα τραπέζια και όχι μόνο παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά φαίνεται να μην είναι ικανά να εξηγήσουν την προδιάθεσή μας αυτή.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι, οι ορμόνες στο στομάχι μας φαίνεται να επικοινωνούν άμεσα με τον εγκέφαλό μας ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που μπορεί να έχουμε για ένα συγκεκριμένο φαγητό. Οι ερευνητές, προσπαθώντας να επικεντρώσουν στη γεύση, έδωσαν στους εθελοντές τροφές που δεν έβλεπαν και δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν.
Ακόμη και υπό αυτές τις τεχνητές συνθήκες, φάνηκε ότι τα ‘λιπαρά’ νίκησαν τα αρνητικά συναισθήματα και οι εθελοντές, που είχαν καταναλώσει κορεσμένα λιπαρά, ήταν περισσότερο κεφάτοι από εκείνους που είχαν καταφύγει σε πιο υγιεινές τροφές, δείχνοντας έτσι ότι το φαγητό δρα όχι μόνο σε βιολογικό επίπεδο αλλά και σε ψυχολογικό.
“Ο βιολογικός αυτός μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πως λειτουργεί, αλλά η έρευνα καταδεικνύει ότι το στομάχι μπορεί να επηρέασει τον εγκέφαλο απελευθερώντας ορμόνες” αναφέρει ο Lukas Van Oudenhove, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, στο Βέλγιο.
Δεν είμαστε, λοιπόν, παράλογοι όλοι εμείς που καταφεύγουμε σε ανθυγιεινά φαγητά όταν είμαστε στεναχωρημένοι, έστω και αν ο λόγος που το κάνουμε δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρούμε πιο υγιεινούς τρόπους για να νιώθουμε καλύτερα. Άλλωστε ποιος δεν νιώθει καλά όταν είναι υγιής και αισθάνεται καλά με το σώμα και το βάρος του;
[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]