Blog
17
05
2012

Τροφές για ύπνο

Από dimitranaskari 0

Μήπως δεν κοιμάστε καλά και υποφέρετε απο αϋπνίες; Πριν καταφύγετε  σε πάσης φύσεως ηρεμιστικά, φυτικά ή μη, γνωρίζετε ότι υπάρχουν και τροφές που μας βοηθούν να κοιμηθούμε καλύτερα;

Να μερικές από αυτές που καλό είναι να καταναλώσουμε μερικές ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι και μπορούν να μας χαρίζουν ένα βαθύ και ήρεμο ύπνο.

Προσθέστε στο ζεστό γάλα σας μια κουταλιά μέλι: αυτή η μικρή δόση γλυκόζης μειώνει τα επίπεδα ορεξίνης, μιας ορμόνης που μας κρατάει σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, βοηθώντας μας έτσι να χαλαρώσουμε για να μας πάρει ευκολότερα ο ύπνος.

Οι μπανάνες, πλούσιες σε κάλιο, που εγγυάται ένα καλό ύπνο, ενώ το μαγνήσιο και το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που περιέχουν, λειτουργούν καταπραϋντικά για τον εγκέφαλό μας και διευκολύνουν τον ύπνο. Άλλες τροφές, καλές πηγές τρυπτοφάνης είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά αλλά και οι ξηροί καρποί, που πρέπει βέβαια να καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες.

Φωτό: Mowie Kay (flickr)

Τα φασόλια, πλούσιες πηγές του συμπλέγματος Βιταμινών Β, έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν την αϋπνία και να απαλύνουν το στρες και το άγχος. Τα ρεβύθια, επίσης, χάρη στη βιταμίνη Β6 που περιέχουν, βοηθούν το σώμα να παράξει σεροτονίνη, την ορμόνη που μας κάνει να αισθανομαστε καλύτερα, βελτιώνει την πνευματική μας υγεία και, έτσι, μας βοηθά να ξεκουραζόμαστε.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε μελατονίνη, την ορμόνη εκείνη που βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των κύκλων του ύπνου, που μια πρόσφατη έρευνα έδειξε η κατανάλωση κερασιών (ωμά ή και σε χυμό) βοήθησε τους ανθρώπους που έπασχαν από αυπνία να ρυθμίσουν καλύτερα τον ύπνο τους. Υψηλό ποσοστό μελατονίνης περιέχουν και τα σταφύλια. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι μπορούμε να πίνουμε μερικά ποτηράκια κρασί παραπάνω πριν τον ύπνο.

Περιττό να πούμε ότι για καλύτερο ύπνο, πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ, τροφές που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφές, σοκολάτα, τσάι, αναψυκτικά, όπως  επίσης και φαγητά με έντονα καρυκεύματα και μπαχαρικά που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του ύπνου μας.

Ας τις δοκιμάσουμε για να δούμε αν θα αποκοιμηθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα.

[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]

Συντάκτης: dimitranaskari

Comment
0

Leave a reply