Blog
20
07
2011

Τροφές για σκέψη

Από dimitranaskari 0

Πολλά ακούμε για τροφές και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να μας γεμίσουν ενέργεια, να βελτιώσουν την προσοχή και συγκέντρωσή μας και να ακονίσουν τη μνήμη μας. Ισχύουν άραγε όλα αυτά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική τροφή, που θα ανεβάσει αυτόματα τον δείκτη νοημοσύνης μας και θα μας κάνει εξυπνότερους, αλλά μερικές ουσίες, όπως η καφεΐνη (σε σωστή δόση βέβαια) μας δίνει ενέργεια και μας βοηθάει να μένουμε συγκεντρωμένοι. Η γλυκόζη, επίσης, που το σώμα μας μεταβολίζει από τις τροφές, ενεργοποιεί σκέψη και μνήμη.

cup of coffee

Έχουμε και άλλες φορές μιλήσει σε αυτό το blog για τη σημασία του πρωινού. Απαραίτητα καύσιμα του μυαλού είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα και φρούτα. Τα δημητριακά όπως και το αβοκάντο με τα ‘καλά λιπαρά’ του εξασφαλίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος και ‘πυροδοτούν’ τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μια καλή πηγή πρωτεϊνών που σχετίζεται με την εγκεφαλική λειτουργία είναι τα ψάρια, που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω3, όπως ο σολωμός που καλό είναι να τον βάλουμε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα. Ξηροί καρποί και μαύρη σοκολάτα σε μικρές βέβαια δόσεις, γνωστές τροφές για την αντιοξειδωτική τους δράση, ενεργοποιούν το μεταβολισμό και τη νοητική λειτουργία.

Τέλος, διάφορα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες B, C, E ή μαγνήσιο κ.ά., υπόσχονται συγκέντρωση και καλή μνήμη, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται μόνο από τους ανθρώπους των οποιών η διατροφή δε τους τα παρέχει,και πάντα σύμφωνα με τη γνώμη ενός γιατρού.

Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, μια ισορροπημένη διατροφή παραμένει το α και το ω για τη καλή λειτουργία του μυαλού και του πνεύματός μας.

[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]

Συντάκτης: dimitranaskari

Comment
0

Leave a reply