Blog
26
09
2011

Για τα μάτια σας και μόνο

Από dimitranaskari 0

Μπορεί να μην καταφέρουμε ποτέ να αποκτήσουμε την σούπερ όραση που από παιδιά ονειρευόμασταν και θα μας έκανε να βλέπουμε πέρα από τοίχους και κλειστές πόρτες, ωστόσο υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να βελτιώσουν την όρασή μας και να εμποδίσουν ή καθυστερήσουν την εμφάνιση οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Τροφές πλούσιες στα ‘λεγόμενα καροτινοειδή’ όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία και εμποδίζουν την εμφάνιση καταρράκτη. Τέτοιες τροφές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια, μπρόκολα, σπανάκι, αλλά και τα πορτοκάλια, αβοκάντο, μήλα κ.α.

zucchini

Τα αυγά που περιέχουν κυστεΐνη δρουν αντιοξειδωτικά για το φακό του ματιού μας.  Ο κρόκος του αυγού περιέχει και αυτός λουτεϊνη που καταπολεμά την εμφάνιση της ωχράς κηλίδας. Κρεμμύδια και σκόρδα είναι σημαντικά για την παραγωγή του γλουταθείου, της πρωτεΐνης που δρα ως αντιοξειδωτικό για τα μάτια.

Οι ντομάτες, πέρα από τη λουτεΐνη που περιέχουν, περιέχουν λυκοπεΐνη που οι αντιοξειδωτικές της ικανότητες προστατεύουν τα μάτια από τον ήλιο. Τέλος, τα καρότα, πλούσια και σε β-καροτινή, λουτεΐνη και λυκοπεΐνη δρουν ευεργετικά για τα μάτια μας.

Για τα μάτια μας και μόνο, λοιπόν!

[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]

Συντάκτης: dimitranaskari

Comment
0

Leave a reply