Οι τροφές που μας παχαίνουν
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν μας επιτρέπουν να χάσουμε βάρος, αλλά υπάρχουν ορισμένες τροφές που συμβάλλουν στην απόκτηση πρόσθετου βάρους με τα χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine. Η έρευνα αυτή που διεξήχθη για πάνω από 20 χρόνια, έδειξε ότι περισσότεροι από 100,000 άνδρες και γυναίκες, των οποίων το βάρος μετριόταν ανά 4 χρόνια, είχαν πάρει 1,5 με 2 κιλά αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει γύρω στα 8 κιλά στα 20 χρόνια.
Κύριος εχθρός της σιλουέτας μας, σύμφωνα με την έρευνα, αποδεικνύεται η πατάτα σε όλες της τις μορφές (τηγανιτές, τσιπς και λιγότερο βραστές ή σε πουρέ). Αυτό ίσως έχει να κάνει, όπως λένε οι ερευνητές, με το γεγονός ότι το άμυλο και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα και την ινσουλίνη, δημιουργώντας το συναίσθημα της πείνας και κάνοντάς μας να τρώμε ακόμη περισσότερο στο επόμενό μας γεύμα.
Αναψυκτικά, αλκοόλ και επεξεργασμένο κρέας είναι υπεύθυνα κι αυτά με τη σειρά τους στην αύξηση του βάρους μας μέσα στα χρόνια. Από την άλλη, υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, όπως το γιαούρτι, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Δε σημαίνει ότι δεν περιέχουν κι αυτές λίπη και θερμίδες, απλά τρώγοντάς τέτοιες τροφές συχνά μας βάζει σε ένα πρόγραμμα και μας κάνει να αποφεύγουμε άλλα πιο ανθυγιεινά φαγητά.
Τέλος, η έρευνα καταδεικνύει τη σημασία της άσκησης και γυμναστικής, αλλά και του ύπνου στη διατήρηση της σιλουέτας μας. Άνθρωποι που αθλούνταν και κοιμόντουσαν 8 ώρες την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος.
Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε τη διατροφή μας πιο σοβαρά;
[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]
Συγνώμη αλλά γιατί χρησιμοποιείτε την πρώτη έρευνα; Η πρώτη έρευνα κάνει απλά μια αναφορά στα φαγητά που τρωγόντουσαν,χωρίς να μας δίνει συγκεκριμένες ποσότητες που καταναλώθηκαν. Ανεξάρτητα από τον σκοπό μας(διατηρούμε/χάνουμε/παίρνουμε βάρος),το τί φαγητό τρώμε δεν είναι τόσο σημαντικό,όσο οι θερμίδες που τρώμε. Δεν είναι κακές οι επεξεργασμένες τροφές επειδή έχουν πολλές θερμίδες και μας κάνουν να παχαίνουμε,είναι κακές όταν τα άτομα που τις τρώνε δεν μπορούν να κρατήσουν μια ισορροπία στο τί τρώνε.
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει η έρευνα είναι ότι δεν ελέγχανε κάπως τους ανθρώπους και το τί τρώγανε,απλά τους αφήνανε ελεύθερους,και τους ρωτάγανε κάποια στιγμή το τί τρώγανε και έτσι δημιουργήθηκε μια συσχέτιση. Αυτό όμως είναι λανθασμένη λογική καθώς ο κόσμος έχει τάσεις πρώτον να μην αναφέρει σωστά το τί τρώει(οι αδύνατοι άνθρωποι υπερεκτιμάνε τις θερμίδες τους ενώ οι “γεμάτοι” υποτιμάνε τις θερμίδες τους).
Το ότι οι πατάτες ήταν υπεύθυνες για το βάρος είναι αστείο,καθώς πριν από λίγο καιρό,ένας άνθρωπος ξεκίνησε ένα ταξίδι για να απομυθοποιείσει το “κακό” που προκαλούν οι πατάτες στο σώμα(http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/12/interview-with-chris-voigt-of-20.html).Ο άνθρωπος αυτός έχασε κιλά,βελτιώσε τις αιματολογικές του εξετάσεις,βελτίωσε τον ύπνο του και δεν είχε πρόβλημα ενέργειας.Αν και πρόκειται για μεμονωμένο παράδειγμα,είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε την αναφορά που γίνεται στις θερμίδες και την προσαρμογή τους όταν άρχισε να χάνει απότομα πολύ βάρος,ενώ έτρωγε αυτή την “διαβολική” τροφή.
Ο μύθος ότι η ινσουλίνη προκαλεί πείνα και ότι είναι κακή,καλό θα ήταν να είχε εκλείψει στον 21ο αιώνα,αλλά μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Καταρχάς η ινσουλίνη,σε αντίθεση με ότι πιστεύεται,είναι ανορεξογόνα ορμόνη(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16933179?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=66)δηλαδή δεν μας προκαλεί τόσο πολύ πείνα(δοκιμάστε να φάτε πολλές πατάτες ΣΚΕΤΕΣ και δείτε ποσες θα καταφέρετε να φάτε.η πρόβλεψή μου:Όχι πολλές).Αρκετοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι υδατάνθρακες(το “άμυλο” όπως λέτε και στο άρθρο) είναι αυτοί που εκκρίνουν την ινσουλίνη σε μεγάλο βαθμό αλλά έρευνες δείχνουν ότι και η πρωτεΐνη μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20060863 και ένα σχεδιάγραμμα http://weightology.net/weightologyweekly/wp-content/uploads/2010/07/Insulin-protein-carbohydrate-test.png).Το αστείο είναι ότι και τα δημητριακά περιέχουν άμυλο αλλά δεν τα βλέπω να είναι στην λίστα των φαγητών που πρέπει να αποφεύγουμε αν θέλουμε να μην παχύνουμε.Σαν να μην έφτανε αυτό,λαχανικά όπως οι πατάτες υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια αλλά τα δημητριακά είναι πολύ πιο πρόσφατα(ανάλογα την πηγή είναι 100000-10000 χρονών) αλλά οι πατάτες θεωρούνται ανθυγιεινές.
Τέλος είναι λυπητερό που άλλες εξίσου σημαντικές μεταβλητές όπως η άσκηση και ο ύπνος δεν είναι στην ίδια σειρά με την διατροφή,καθώς μπορούν να συνεισφέρουν στο χάσιμο βάρους και στην βελτίωση της σωματικής μας διάπλασης.
Αν μπορούσαμε να πάρουμε κάτι από αυτό το λογύδριο θα πρότεινα να τρώτε ότι θέλετε,να τρώτε φαγητά που βρίσκονται στην Μητέρα Φύση(και στο Super Market) καθώς φροντίζετε να κρατάτε μια ισορροπία στις θερμίδες,να κοιμάστε αρκετά,να γυμνάζεστε και να αποφεύγετε δηλητηριώδη πράγματα όπως το τσιγάρο.Και να είστε σίγουροι ότι το βάρος αλλά και το σώμα με την ζωή σας θα είναι ευχαριστημένα
Θα συμφωνήσουμε απόλυτα στο ότι καμία τροφή δεν σε παχαίνει από μόνη της (εφόσον καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες) και ότι χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση.