Blog
17
02
2012

Η μαθηματική εξίσωση μιας αλογοουράς

Από modus vivendi 0

Ευρέθη. Το μεγάλο μυστήριο της αλογοουράς μόλις λύθηκε. Bρέθηκε η μαθηματική εξίσωση που εξηγεί τη μορφή που μπορούν να πάρουν τα μαλλιά μας όταν τα πιάνουμε σε αλογοουρά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge  και του Warwick, καθώς και από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Unilever κατάφεραν να λύσουν ένα πρόβλημα φυσικής που ‘ταλάνιζε’ τους επιστήμονες αλλά και καλλιτέχνες (για τη σωστή αναπαράσταση των μαλλιών σε πίνακες και γλυπτά) από την εποχή που ο Leonardo Da Vinci επισήμανε την ‘κυματιστή μορφή’ και ρευστότητα των μαλλιών στα περίφημα τετραδιά του, 500 χρόνια ήδη νωρίτερα.

Πηγή: BBC news

Συγκεκριμένα, εξέτασαν τις δυνάμεις που ασκούνται σε διαφορετικές περιοχές της αλογοουράς και τις συσχέτισαν με την πίεση που ασκείται από τις καμπύλες των ίδιων των τριχών. Kατέληξαν, έτσι, σε μία μαθηματική εξίσωση που ονόμασαν Ponytail Shape Equation, που αποτελεί την πρώτη επιστημονική εξήγηση για το πώς ‘κατανέμονται’ τα μαλλιά σε μια αλοογουρά. Και μάλιστα δεν σταμάτησαν εδώ, μαζί με την μεταβλητή Rapunzel Number, υποστηρίζουν ότι μπορούν να προβλέψουν τη μορφή κάθε αλογοουράς και πώς αυτή αλλάζει όταν κονταίνει και το μήκος των μαλλιών μας.

Όλοι αναρωτιόμαστε: τι σημασία έχουν όλα αυτά; Οι ίδιοι οι ερευνητές έχουν την απάντηση και λένε ότι η εξίσωση αυτή θα τους βοηθήσει να καταλάβουν υλικά που είναι φτιαγμένα από κάθε είδους νήματα για τη βιομηχανία της μόδας, ενώ θα βοηθήσει και στην καλύτερη αναπαράσταση των μαλλιών των ηρώων για animation και σε video games.

Η έρευνα αυτή, για να μην νομίζετε ότι σας λέμε τα παραμύθια της … Ραπουνζέλ, δημοσίευτηκε στο περιοδικό Physical Review Letters.θα παρουσιαστεί στη συνάντηση της Αμερικάνκης Ένωσης Φυσικών (American Physical Society) στη Βοστώνη στις 28 Φεβρουαρίου.

(Ευχαριστούμε Γ.)

[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]

Συντάκτης: modus vivendi

Comment
0

Leave a reply