Θέλω bento
Από όλες τις εθνικές κουζίνες, αυτή που περισσότερο πετυχαίνει το συνδυασμό γευστικού και υγιεινού φαγητού είναι η γιαπωνέζικη, με διαφορά. Αλλά το ο,τιδήποτε γιαπωνέζικο δεν νοείται χωρίς απόλυτη, ανατριχιαστική, ψυχαναγκαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και στο design. Σε αυτό το πνεύμα έγκειται και η πρακτική του bento.
Tα bento ή obento δεν είναι άλλο από τα γνωστά μας lunch boxes – αλλά σε τίποτα δεν μοιάζουν με τα ελληνικά ταπεράκια με το φαγητό. Βασίζονται σε τρεις αρχές:
- οι μερίδες είναι τόσες ακριβώς όσο χωράνε τα παραδοσιακά (μικρά και πανέμορφα) κουτιά bento
- η αισθητική πρέπει να είναι αντίστοιχη της νοστιμιάς
- ο χρόνος προετοιμασίας πρέπει να είναι λίγος, π.χ. 20 λεπτά
Η ομορφιά τους δηλαδή είναι η ομορφιά του εφήμερου, αυτού που χαίρεσαι στο lunch break σου για λίγα δευτερόλεπτα πριν το καταβροχθίσεις.
Δείτε κάποια από τα ωραιότερα bento εδώ.