Blog
22
02
2015

Ανακαλύπτοντας την κινόα

Από Elina Vaki 0

Τα τελευταία χρόνια οι συνήθειές μας γύρω από το φαγητό αλλάζουν συνεχώς και νέες γεύσεις έχουν προστεθεί στο καθημερινό διατροφικό μας λεξιλόγιο. Η κινόα εξελίσσεται σε νέα διατρoφική τρέλα και, ίσως, όχι άδικα. Με μεγάλη διαθρεπτική αξία, μοιάζει με δημητριακό, αλλά στην πραγματικότητα είναι σπόρος, ο αποξηραμένος καρπός του φυτού της κινόα, που καλλιεργούσαν οι Ίνκας στις Άνδεις ήδη από το 3.000 π.Χ. και μάλιστα, είναι πιο κοντά στις οικογένειες των παντζαριών και του σπανακιού παρά στα δημητριακά.

Είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή φυτικών ινών και με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς περιέχει τα 10 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται να παίρνουμε από το φαγητό μας. Επίσης, είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, και καλή πηγή φωσφώρου, μαγνησίου και σιδήρου. Δεν έχει γλουτένη, χωνεύεται εύκολα από το πεπτικό σύστημα και βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου για την καλύτερη συγκέντρωση και απόδοσή μας.

Το μαγείρεμά της είναι εξαιρετικά εύκολο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το ρύζι ή το κουσκούς. Ωστόσο, πρέπει να την πλύνετε πολύ καλά, καθώς η φλούδα της μπορεί να δώσει μια πικρή γεύση στο φαγητό, και να την βράσετε στη διπλάσια ποσότητα νερού. Μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη ή να την αναμείξετε με λαχανικά, όσπρια ή ό,τι άλλο επιθυμείτε!

Συντάκτης: Elina Vaki

Comment
0

Leave a reply